2010 Proton Waja/Impian

28 Jan
2009

22 September 2010

Dear readers,

Please note these were prediction from January 2009, of what the Lancer-based Waja replacement would look, and is definitely NOT how the new Proton will look. Unofficial picture of the actual Waja-replacement model was already published on 18 September 2010.

Also please get the facts right and not criticise Proton of copying or stealing Mitsubishi design (refer quote of news beneath).

Regards,
Theophilus Chin

Proton Holdings Bhd and Mitsubishi Motors Corp have agreed on a product collaboration that would see Proton source a vehicle from Japan to replace the Waja and Mitsubishi take the Persona and Proton’s upcoming MPV (multi purpose vehicle) to be marketed as Mitsubishis in certain markets.

Source: thestar

It’s likely Mitsubishi will provide the Lancer to Proton, to replace the Waja (Impian in UK). Rumour has it that the vehicle would pretty much be a Lancer with only minor changes to the design. I did two fronts, as the first rendering (above) with a Fiat Bravo treatment looks too round and doesn’t blend with the rest of the design, I did the second rendering (below) with a Volvo-inspired nose, and both with Proton Persona’s side mirror.

I thought the rear would look nice with Volvo S80-like lights.

This was also my first interior chop. Nothing much though, just added in the Proton steering wheel.

197 Responses to 2010 Proton Waja/Impian

Avatar

Vince

September 4th, 2010 at 5:47 pm

Very elegant! Me likey! 😉 Nice work man!

Avatar

Theophilus Chin

September 5th, 2010 at 12:39 am

Thanks Vince!

Avatar

Theophilus Chin

September 5th, 2010 at 12:39 am

Thanks JL SUCCESS 5.

Avatar

kecik lagi

September 5th, 2010 at 12:39 pm

yaawwww,,,,,
it not about copy paste but transferring technology..
MITSU-PROTON…ABANG N ADIK..=)

Avatar

syazim

September 5th, 2010 at 11:17 pm

yeah… like abang and adik.. ^^

Avatar

ProtonClub

September 6th, 2010 at 6:26 am

harapan kami rakyat malaysia agar HARGA kereta ini janganlah disamakan dgn kereta import…

Avatar

1malaysia

September 7th, 2010 at 2:10 am

Kamon la bro. Myvi tiru TOYOTA PASSO, Kancil tiru DAIHATSU MIRA,
why ah? bile proton tiru lancer…semua dah bising2?
eh, if u thing designing a car, make it work, senang? pergi buat sendiri la bro..
and if u rse, kereta lancer mitsubitshi lagi bagus..x pyah bli proton punye…pergi beli barang luar negara
support la mereka if u want sgt. jgn nk kutuk2 hasil tangan orang..
i mean, ur marks during exam kalau teruk pon u don’t like people to condemn2 kan?
think of it deeply la….

Honestly, Malaysian people need to change their mindsets…

Avatar

Tin

September 8th, 2010 at 12:43 am

Comel sekali tetapi mustahak adalah harganya. Sesiapa tahu bila ia keluar di pasaran dan apakah harganya.
Sebenarnya semua kereta di pasaran kebanyakan adalan copycat. Apa salahnya jika baik and kita contohi. Mengapa barang dari China murah sampai semua pihak umpamanya “fast food” restaurants pun minta pasaran. Kita kenalah belajar dari setiap segi janganlah sampai degil tanpa nak buat perubahan. Janganlah hidup dalam zaman jamiliah. Seperti kata “Kita tidak dapat merasa kebaikan jadi kita megutukan.
Saya berharap Proton dapat mencipta sesuatu yang kita semua nanti-nantikan dan kita sama-sama bangakan sebagai anak Malaysia….

Avatar

azihar

September 8th, 2010 at 3:00 pm

will continues support you PROTON, I’m always support and proud of you

Avatar

Ho

September 9th, 2010 at 3:54 am

Cantek keta ni… thn 08-10, pakai honda city 4… buruk betul keta ni, tak cantek langsung design… nyesal ambik… skrg ni, bru ja tukar new city modulo… cantek memang cantek… tp kalah jgk naik jln gng kinabalu oleh Gen2… oleh kancil pun kalah…, tp yg pasang turbo la… lps ni nak tukar gi Proton la… biarla mahal sikit byr gara2 intrst bank tggi utk keta tempatan… tp x nak la impian ni sebab ni sesuai utk 40thn ke atas… nak try neo cps la… sokong Proton…

Avatar

Looks

September 9th, 2010 at 4:23 am

ape la masalah korang ni. kalau suka, beli. kalau tak suka, tak payah. sng cite. condemn tau. sat uhabuk pon tarak.

Avatar

zam WAJA

September 9th, 2010 at 12:34 pm

tahniah kerana proton berjaya mengeluarkan 1 lagi produk baru kebanggaan MALAYSIA ……WAJA mirip MITSUBISHI LANCER yang akan ada di atas jalan tidak lama lagi.BELI DULU BARU TAU KUALITI & KEUPAYAANYA…

Avatar

Bryan

September 10th, 2010 at 7:26 pm

oh come on…..what the hell is this? what’s the different between copy and refer….why can’t they just have their own ideas?swt

Avatar

ikram

September 12th, 2010 at 6:29 pm

bila saya baca semua komen yang d hantar, saya rasa semua orang mahu proton mencapai satu tahap yang lebih tinggi dalam bidang pembuatan kereta, semuanya bukanlah pasal suka atau tidak dengan apa yang proton lakukan

Avatar

kuone

September 13th, 2010 at 2:40 am

foohyooo! memang nampak bergaya n kagum dengan rekaan new waja…oopp! semasa memandunya mungkin kita amat bangga tapi setakat d malaysia saja n macam mana d luar negara dah tentu penuh dengan cemuhan coz rekaannya banyak pada ciri-ciri rekaan mitshubisi evo x.saya sebagai penggemar kereta dahaga utk melihat proton dapat melahirkan sebuah kereta dimana sapa2 pemiliknya amat tergila2kan rekaan kereta keluaran malaysia n juga pembeli d luar negara.

Avatar

kuone

September 13th, 2010 at 3:12 am

bini saya kata keta ni cantik n nak beli… tapi saya kata tak usah terburu2 nak beli keta tu. tunggu saja kereta ni 5 bulan on the road supaya dapat kenal pasti apa kelemahannya…….”kata2 spt. itu sering di ungkapkan semasa proton melahirkan kenderaan baru”.saya sbgai pengguna n rakyat malaysia bukannya tak suka kereta keluaran proton malah amat menyukai maka saya harus memandang semua sudut jika membeli kereta keluaran terbaru ini supaya saya tidak merasai kerugian.

Avatar

Wong

September 14th, 2010 at 5:22 pm

copy ke rebadge ke..takpe.. as long it has the Lancer look, just upgrade the front bumber and some fiberglass works at the rear hood, exactly a
mitsubishi lancer which i am exhausted to own one. The origin GT and EX are still beyond budget,recent economy are slowing down, have to look around 80K for a big size and value for market 4doors sedan/sport is not easy. Now happy to hear that it is happening and my wishes come true. Thanks to Mitsu and Proton.!! still waiting for its launch..around November??

Avatar

Wong

September 14th, 2010 at 5:37 pm

and this will the best of Proton of all after Wira and Neo…some spoilers and a dummy intercooler infront, 18″ rims, body kits, you got EVO 10 look with just less than 100k if we are saying this Waja price is around 80K. Just hope proton have much improvement for the parts and interior finish, don’t hampakan rakyat lagi ye. I am Proton supporter from Saga to Wira to Waja to Persona…i believe can be improve to compete with that ugly Vios, and that dumbass Civic.
Wonder why Mitsubishi or Nissan in malaysia cant compete with them?..or Malaysian ppl really have funny taste?..OMG! that Civic design has been almost 1 1/2 century old and still sell that expensive? but ppl still buy it..huh really dont understand!!!

Avatar

angry consumer

September 15th, 2010 at 11:08 am

PROTON BODOH!!!QUALITY MACAM HARAM!!it’s about time Malaysia gets rid of her car import tax duty and put Proton in its place.20 odd years and still no improvement in basic quality.wonder what the hell the Proton engineers and manufacturers are doing?fishing at tasik kenyir??

Avatar

rin

September 17th, 2010 at 12:34 pm

yang komen kadang2 aku nak gelak aje… komen ikut hati tanpa ilmu …. maka terserlahlah kebodohan komen sebilangan dari anda… elakkan dari memalukan diri anda sendiri…buat research sket pasal proton melalui pembacaan sebelum nak hentam proton

Avatar

Haram

September 17th, 2010 at 4:45 pm

BODOH!! kamu Semua

Avatar

OPS SIKAP 2

September 18th, 2010 at 5:08 am

Salam,

Sepatutnya pengeluar kereta nasional menitikkan berat soal keselamatan……asyik pentingkan kecantikkan…tu yang tiap hari org malaysia eksiden kat atas jalan…cuba ler engineer proton tu cipta kereta yg mempunyai airbag dari semua sisi….atas, depan, bawah seat…tepi pintu…and kat depan kereta pun ada airbag utama sebesar 2 kali ganda kereta itu sendiri….agar kereta2 proton tak kemek…..airbag untuk penumpang belakang, airbag utk gearbox, airbag utk enjin, airbag utk rim..dan macam2 airbag….mesti proton banyak menang award n dapat hadiah Nobel keamanan………

lepas ni proton leh tukar slogan….

Airbag didahulukan, Nyawa diutamakan…………(slogan baru)

Avatar

mahmood abbas

September 19th, 2010 at 12:25 am

jangan banyak cakapla lu mau beli ke tak mau. jgn banyak bisingla. lu buat sendiri lu punya keretalah

Avatar

wong

September 19th, 2010 at 2:06 pm

Hi semua,

Rebadge dari Mitsubishi pasti selamat digunakan kalau perubahan hanya dari bumper depan dan belakang aje. Tak setuju kalau iya melibatkan enjin campro. Campro enjin memang ada problem ,kebanyakan accident yang melibatkan kete proton enjin campro, 10 darinya, ada 3 yang terbakar akibat hentakan kuat dari hadapan. Kebelakangan ada accident kat highway pun ada sebiji terbakar. 3 bulan lepas ada sebuah Saga yang bumbungnya tercabut akibat pelangaran dibahagian sisi depan. Bagi saya ni kes serius.
Proton memang saya support, harap harap ada improvement lagi.
Sekain

Avatar

Lancer GT

September 19th, 2010 at 5:50 pm

Stop Piracy, Be Original Buy Original Lancer. Hapuskan cetak Rompak beli yang ori. kau orang x malu ke bila selisih dgn kete Lancer nanti. Aku tahu pengguna Malaysia ni bijak tukar lambang proton ke mitsubishi. Kenapa malu pakai lambang Proton ? Siapa yang ambil Waja baru nanti mesti menyesal seumur hidup. ambil waja interest 4.2% ambil Lancer 3.2% buatlah perkiraan.

Avatar

Belanga goreng ikan kering...

September 19th, 2010 at 7:43 pm

kpd – ikan kering : – jd designer bkn senang beb… nk wat enjin bkn senang beb… kita baru je dlm bidang automotif… kalau dibandingkan dgn jepun dan negara eropah.. kutuk2 org.. ko keja aper.. sedar la sikit… setakat wat maintanance je kat kilang proton tu… jgn la kutuk2… ko ajar adik ko tu bg masuk universiti… biar bila besar leh jd designer…. pastu ko keja rajin2… jd jutawan.. ko buka kilang sendiri… ko design sendiri… melayu mudah lupe… dah tu x sedar diri.. kutuk bangsa sendiri… bkn nk bg semangat… itu la org melayu… malu2….. kalu x puas hati leh contact kat no nie… 017- 4709040 – din.

Avatar

belanga cap siam

September 19th, 2010 at 7:53 pm

betul tu…. support laaa bangsa kita yang masih mentah di alaf ni…cuba kita kaji dulu pengetahuan negara kita dan bangsa kita
jangan lupa bangsa beb. hidup malaysia…takbirrrrrr

Avatar

muahahaaa!!

September 20th, 2010 at 4:09 pm

muahahaaa…. but its still isap darah…… biar padan dgn duit ……… belajar kalau x reti…… proton bukan baru lagi….. ada sesuatu yg menghalang proton????? biar berdiri dengan kaki sendiri……. semangat mau ada…. jangan nk kena tunggu kerajaan suap je…… study hard ler yg dah kejer kat kilang tuu ok… masa masih ada selagi kita merdeka…… idup aman takyah bom bom… sekadar nasihat jerrr…. p blajar supaya kte semua jd bijaksini…. rm60ribu X 9 tahun mybe lebih kot, rugi duit akoo kalau xde kualaiti wooo, pk dlu sbelum beli, apapun malaysia bolehh!!!…..

Avatar

John Lee

September 20th, 2010 at 6:56 pm

The steering, side mirror, meter console looks horrible. It’s better to follow Naza by changing the logo couple with reasonable price and it’s almost 100% guaranteed that proton will once again sees uptrend sales with handsome return.

Avatar

endy

September 20th, 2010 at 8:38 pm

the car looks very nice. but we can see the car like the lancer car… maybe the nationality on this car is not shown. in other aspect like comfortable during driving this car maybe we can consider to buy this proton car…

Avatar

Jabulani

September 20th, 2010 at 8:54 pm

Ada sapa2 tau apa nama model ni yang sebenar? Waja Lancer or Proton Impian?

Avatar

Wong

September 21st, 2010 at 9:22 am

Impian ialah nama WAJA kt UK, saya rasa nama WAJA nie Pendekar, Helang, atau pun
remain WAJA kan baik…cuma nie 2nd generation WAJA.. Macam kete Jipun, dulu nama Sentra dulu, sekarang Sentra, Skyline , Civic, Corolla, Swift, Mark I, Mark II, III dan banyak lagi…
Nama biar remain WAJA..cuma tambah sikit coding…maybe WAJA II

Avatar

mombok

September 21st, 2010 at 8:56 pm

the exterior and interior very impressived design!!!how about the engine?campro or lancer?

Avatar

azul78

September 22nd, 2010 at 4:11 pm

Let me get de facts straight! At 1st, i tot those who complained bout proton copying mitsu were stupid, but then again i were stupid coz act proton made a mistake here in anouncing de new waja! Proton should just hav said dat its the new proton/lancer rebadged by proton n not waja rm. Perodua n naza also rebadged but we dont say copying coz its not replacement model. No previous model 2 replaced it. Its new model by perodua n naza. But i think it will sell like hot cakes!

Avatar

Wong

September 22nd, 2010 at 6:03 pm

Ya hot cakes depends on the price. For a Proton(local car) 80K is not consider cheap. Currently at Proton base at Shah Alam there are 500 units Lancer Original (CBU) from japan is under rebadge as new waja,front and rear bumper,back hood. If lucky to book one, for sure you are driving one Lancer CBU unit. Anyway i am happy to know Proton rebadge Lancer, at least i have a chance to own one. Just a little more ringgit pump in, can get the origin Evo X front /rear bumper, hood,(of course without intercooler) and bodykit.
Everytime when i see the Helang police car(EVO X), i just stare at it till the police also tought what the hell i am looking at him for..ha..ha..is the car that attracts me so much.

Avatar

yoo

September 23rd, 2010 at 9:11 am

emm.. manusia ni mmg x pernah puas dgn ape yang ada. buat salah, x buat pun salah. tiru salah, x tiru pun salah. x kisahlah tiru mitsubishi ke, songlap mitsu ke, janji tepati citarasa pengguna. yang berkenan beli, n yang x suka x pyh beli. kan senang tu….

Avatar

Theophilus Chin

September 23rd, 2010 at 9:36 am

Agree with yoo.

Avatar

kakaka

October 11th, 2010 at 1:31 am

depan mcm lancer..blakang mcm audi..dlm mcm2….MALAYSIA BOLEH!!!

Avatar

Wong

October 11th, 2010 at 6:25 pm

Price estimation from dealer.

1.8 Manual ~RM75K to RM79K
1.8 Auto ~ RM80K to RM85K

2.0 Auto ~ RM90K to 95K

Color available ~ White, Silver ,Black ,and Plum Red
Order now to get 2 years Free Service and Maintenance.

Not cheap also hor…

Avatar

syamsulhamdan

October 15th, 2010 at 4:12 pm

akhirnya inspira…..

Avatar

sangkara

October 15th, 2010 at 6:46 pm

“…….don’t know how to say…..so damn fxxx ugly…..proton, king of pirated… less than 50K I also wont buy, no hope for proton…

Avatar

zen

October 20th, 2010 at 12:20 am

nak quality cam toyota n honda boleh proton bg tp harganya mahal la..mana ada brg yg berkualiti harga nya murah beb..bila proton naikkan harga keta bising lak mahal ketaq tu..

Avatar

winston

October 24th, 2010 at 10:03 pm

Aku dah lama tahu waja replacement model ni memang rebadge dari Lancer GT. Harga kira murahlah ni.Memang ikut spec asal Mitsubishi Lancer cuma Proton tukar bumper depan dan belakang aja.Satu lagi kelebihan Proton Inspira ni, suspension tune by Lotus bermakna handling lebih baik dari Mitsubishi Lancer yg asal.Yang pasti engine tetap Mitsubishi MIVEC.
Aku dah berangan nak beli yg 2.0L. Lancer GT harga RM123K Inspira baru RM90K.Aku dapat save lebih RM30K.
Senang cerita, Inspira ni Mitsubishi Lancer CKD.

Avatar

SIMON smkbs

November 13th, 2010 at 6:59 pm

want 2 create a car? PLSlah create your own 1.now u c the Mitsubishi Lancer’S prestige gone ady.

Avatar

ciplax

December 9th, 2010 at 7:11 pm

bukan nak keritik, tapi tak dapat kah designer proton buat suatu yang baru, tak perlu ambil design orang, walaupun da agreement, suatu yang baru tu membuka suatu yang semangat yang bagus. mitsubishi lancer evo 2 or 3 pun sama dengan model proton dulu, pa rasa kalau design kamu sendiri diambil orang, macam lagu artist malaysia CD kana copy2 tak original, ini sama lah =))
LANCER EX A FAN

Avatar

wan

January 15th, 2011 at 1:27 am

-ya its lancer look a like. cantik.
anyway sape berminat nk beli Opel vectra B 1997.auto 1.8cc. sila call saya wan-013677 7040
nak jual la urgent.

Avatar

Brian Parker

July 15th, 2011 at 12:59 am

Hey Theo,

I think you can sue proton for copyright infringement, since the Proton Inspira looks like an identical twin from your rendering… 🙂 Or was it you that designed the Proton Inspira? 😛 Proton should really make use of the talent pool from Lotus for their next generation vehicles, so that they can stop “borrowing” designs from Mitsubishi.

Cheers,
Brian Parker

Best Cars

Comment Form

top